ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

Voluntar dedicat la doar 16 ani!

Zilele trecute l-am întâlnit pe Iulian, un adolescent simpatic, de numai 16 ani, care a venit să facă voluntariat cu tinerii noștri cu dizabilități severe, de la Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual.

El vine în fiecare miercuri, de la 9:00 la 12:30 pentru a participa la tot felul de activități cu copii și tinerii care vin la noi la centru, de genul: ateliere de artă reciclată, quilling, pictură cu nisip, jocuri în aer liber etc.

Am profitat de această întâlnire, penru a afla mai multe despre povestea acestui adolescent de 16 ani, un pic altfel de restul tinerilor de vârstă lui.

Iulian
Așa am aflat că el a construit în cele șase luni de când ne vizitează o relație foarte frumoasă cu Robert și Izabela.

Deși inițial părinții lui au fost surprinși când au aflat că el vrea să facă voluntariat la Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual , având în vedere că înainte își împărțea timpul între prieteni și calculator, perseverență lui de a veni săptămâna de săptămâna la noi la centru, le-a demonstrat că își ia rolul de VOLUNTAR, în serios!


Iulian are o relație deosebită de prietenie cu Robert, unul din tinerii cu dizabilități severe care ne frecventează centrul. Deși Robert are 42 de ani, între cei doi s-a legat o relație specială.

Acest tânăr  voluntar admiră la Robert faptul că nu și-a pierdut simțul umorului și știe cum să întrețină atmosfera în ciudă dizabilităților severe cu care se confruntă "dupa atâtea probleme pe care le are, el știe să vadă partea bună a lucrurilor și râde mereu!"

Robert

Aceasta este atitudinea cu privire la viață, pe care Robert i-o insuflă lui Iulian, un tânăr adolescent, care visează să își construiască o carieră în actorie.

În relația cu Izabela, Iulian se bucură că are puterea să înteaga tot ceea ce ea spune, deși de multe ori stâlcește cuvintele.

Realizează că o poate ajută cu adevărat pe Izabela să își facă noi prieteni, dacă depășește bariera comunicării.

De fiecare data când vine la noi, o învață cum să rostească corect un nou cuvânt "€œAstazi am observat că nu putea spune corect cuvântul sufragerie, am stat cu ea, am exersat de câte ori a fost necesar, până a putut să rostească corect SUFRAGERIE!" îmi povestea Iulian în timpul scurtului interviu.

Am citit bucuria din ochii lui, când Izabela s-a apropiat de noi, în timp ce discutam și pentru a întări ceea ce el tocmai îmi mărturisise, ea a mai rostit încă o data cu mândrie SU-FRA-GE-RI-E!

Izabelamedie
Sunt victorii mici, care aduc bucurie nu doar în sufletul lui Iulian, care vrea s㠀œajute cu "absolut orice!" dar și pentru tinerii noștri care evoluează, se dezvoltă o data cu el și construiesc relații autentice de prietenie.

Când fac desene cu nisip sau sunt la atelierul de quilling, au o plăcere deosebită toți trei să lucreaze împreună , să își ofere idei unul altuia, utilizând din plin propria creativitate!De foarte multe ori Robert și Izabela au venit cu idei foarte faine atunci când lucrau spre exemplu la un tablou de quilling, idei care erau puse în practică cu ajutorul lui Iulian, iar apoi rezultatul final era extraordinar.

Acest proces de voluntariat a produs multe transformări în Iulian care îmi mărturisește că aici €œsimte că ajută, că face ceva cu adevărat util, că acum poate "să comunice mai ușor, să aibă o altă perspectivă asupra vieții."

Pentru mine Iulian este exemplul perfect, care îmi demonstrează că barierele ce țin de vârstă, dizabilități severe, pot fi depășite de prietenia sinceră și autentică, de dorință de a-l ajută pe cel de lângă tine să se dezvolte, să cunoască o lume nouă!

Iată cum un voluntar, de doar 16 ani, perfect sănătos - Iulian, este capabil să învețe și el la rândul lui de la un tânăr de 42 de ani, Robert, și de la o adolescentă de 18 ani, Izabela, persoane cu dizabilități severe ce înseamnă să privești viața cu umor în ciudă provocărilor cu care te confrunți, ce înseamnă să comunci cu adevărat deși îți este greu să te exprimi, să folosești cuvintele.

Iulian îți mulțumim pentru inspirația pe care ne-o oferi în fiecare zi de miercuri, venind la noi, îți mulțumim pentru fiecare oră petrecută cu tinerii noștri, pentru motivația pe care le-o oferi să își depășească barierele, pentru dorința ta de a construi prietenii sincere cu ei!

Sperăm că te-am inspirat și pe tine, cititorul nostru,  să fii voluntar și să te bucuri de aceste experiențe unice!

Te invităm alături de noi, în proiectele nostre, în calitate de voluntar! Scrie-ne pe adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Articol scris de Oana Mihailescu.

 

yeezytrainer">/yeezytrainer.html">yeezytrainer"> ua-yeezys">/ua-yeezys.html">ua-yeezys"> yeezy-nmd">/yeezy-nmd.html">yeezy-nmd"> ua-yeezy">/ua-yeezy.html">ua-yeezy"> yeezy-boost-shoes">/yeezy-boost-shoes.html">yeezy-boost-shoes">